Gratis verzending vanaf € 99 excl. btw Scherpste prijzen Volgende werkdag bezorgd 120 jaar ervaring

Nieuw bij Office Centre? Maak een account

Welke toetsenbordindeling heb ik nodig?

QWERTY, QWERTZ, AZERTY? Waar staan al deze rare afkortingen voor en waarom is het van belang om hierop te letten bij het uitkiezen van toetsenborden? We nemen je mee door deze verschillende toetsenbordindelingen verder uit te leggen.

Bekijk ons assortiment

Drie hoofdtypen toetsenbordindelingen

Als het gaat om toetsenborden, zijn er drie hoofdtypen lay-outs: QWERTY, QWERTZ en AZERTY. Elk type is ontworpen voor een andere doelgroep en kan bij correct gebruik unieke voordelen bieden. Om een weloverwogen beslissing te nemen over welke toetsenbordindeling geschikt is voor jouw behoeften, is het belangrijk om de verschillen tussen de toetsenborden te begrijpen.

QWERTY

QWERTY-toetsenborden zijn de meest gebruikte indeling in Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, maar het is ook de leading toetsenbordindeling in Nederland. Bij dit type toetsenbord zijn de toetsen zo gerangschikt dat het typen gemakkelijker wordt door veelgebruikte letters dicht bij elkaar op één rij of twee rijen bij elkaar te plaatsen - waardoor bepaalde veelgebruikte woorden zoals "de" gemakkelijk snel te spellen zijn met slechts één handbeweging.

De indeling van het QWERTY-toetsenbord is een van de populairste en meest gebruikte indelingen in de wereld van vandaag. Het werd in 1873 ontwikkeld door Christopher Sholes, die een typemachine wilde die gemakkelijk te gebruiken zou zijn zonder vast te lopen doordat te veel toetsen tegelijk werden ingedrukt. De naam "QWERTY" komt van de eerste zes letters op de bovenste rij toetsen (van links naar rechts).

Een voordeel van dit type indeling is de bekendheid; bijna iedereen heeft wel eens een QWERTY-toetsenbord gezien of gebruikt, waardoor het gemakkelijker is voor mensen die van andere typen toetsenborden overstappen of helemaal leren typen. Bovendien, omdat alle letters alfabetisch zijn gerangschikt over drie rijen in plaats van één lange lijn zoals bij sommige andere indelingen (bijvoorbeeld DVORAK), kunnen gebruikers gemakkelijk elke gewenste letter vinden en bereiken terwijl ze snel en efficiënt typen met minimale vingerbewegingen. Dit vermindert vermoeidheid en verhoogt de nauwkeurigheid in vergelijking met alternatieve ontwerpen.

QWERTZ

Toetsenborden met een QWERTZ-indeling werden in de eerste plaats ontwikkeld voor Duitstalige landen waar bepaalde letters (zoals Y) een speciale plaatsing nodig hadden vanwege hun gebruik in bepaalde woorden of zinnen die alleen in die talen voorkomen. Dit type toetsenbord verschilt dan ook enigszins van een traditioneel QWERTY-toetsenbord: Z wordt vervangen door Y en andere symbolen worden anders gerangschikt, zodat ze toegankelijk blijven en toch visueel voldoende overeenkomen, zodat gebruikers niet al te veel moeite hebben met de overgang van hun vertrouwde indeling als ze overstappen.

AZERTY

AZERTY-toetsenborden zijn speciaal gemaakt voor Franstalige regio's waar extra tekens (zoals è) een specifieke plaats op de toetsen nodig hebben die elders niet voorkomen - dit maakt deze specifieke stijl moeilijker dan andere als je alleen naar visuele herkenning kijkt, maar niettemin noodzakelijk gezien het feit dat deze tekens vaak voorkomen in geschreven teksten die door inwoners van die regio worden gesproken. Het algemene ontwerp blijft verder echter gelijk - het bevat nog steeds alle standaard alfanumerieke toetsen plus interpunctie/symbolen die zowel lokaal als internationaal nodig zijn, zodat zonder problemen aan ieders behoeften kan worden voldaan, ongeacht welke taal men al dan niet vloeiend spreekt.

Maar welke toetsenbordindeling is nu het beste voor mij?

Uiteindelijk hangt de keuze tussen QWERTY, QWERTZ en AZERTY volledig af van persoonlijke voorkeur en de beoogde gebruiksscenario's, of het nu gaat om professionele schrijftaken waarvoor gespecialiseerde tekeninvoer nodig is die zelden buiten bepaalde locaties wereldwijd voorkomt of om alledaagse casual gesprekken via tekstberichtendiensten die geen enkele extra inspanning vereisen buiten de basiskennis die men reeds bezat voordat men in contact kwam met een bepaald toestel dat momenteel beschikbaar is.

In ons assortiment vind je toetsenborden in al deze toetsenbordindelingen. Bekijk direct ons aanbod en bestel direct het ideale toetsenbord voor jouw situatie.

Bekijk ons assortiment

Populaire toetsenborden