• Één plek voor al je kantooroplossingen
  • Persoonlijk advies in 39 winkels
  • Installatieservice
  • Vandaag besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzending vanaf 50,-
❮ Ga terug

9 maart 2020 Almere, 12:45Laatste update: 13:12

Keuzehulp: Printers

Wat is de beste printer? Dat is een vraag waar we niet zomaar een antwoord op kunnen geven. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde wensen bij het aanschaffen van een printer. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een eenvoudige printer voor thuisgebruik of een supersnelle printer voor op kantoor? Wil je er alleen documenten mee printen of wil je ook kleurenfoto’s afdrukken? Al deze vragen zijn van belang bij het kiezen van de juiste printer. Wij helpen je graag op weg met het maken van de juiste keuze.

Inkjet- of laserprinter
Om te beginnen zijn er twee soorten printers: inkjet- en laserprinters. Het verschil tussen die twee soorten zit in de manier van printen. Inkjetprinters werken met vloeibare inkt die onder hoge druk in zeer kleine druppeltjes op het papier wordt gespoten. Laserprinters daarentegen werken met toner, een inktpoeder dat door middel van elektrische lading in het papier wordt gebrand. De ene methode is niet per se beter dan de andere, maar beide soorten printers hebben wel hun eigen voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Inkjetprinter

+
Goedkoop in aanschaf

+ Zeer geschikt voor kleurenprints en foto’s

- Kan vlekken

- Duur in gebruik: regelmatig cartridges vervangen en inktverlies door het automatisch reinigen van printkopjes.

Laserprinter

+
Goedkoop in gebruik

+ Sneller dan inkjetprinters
+ Scherpe, nauwkeurige prints
- Minder geschikt voor foto’s

- Opwarmen duurt lang

- Duur in aanschaf


Zoals je kunt zien bepaalt de manier waarop je de printer gaat gebruiken welke printer het meest geschikt voor je is. Wanneer je de printer veelvuldig gaat gebruiken kan het zeker lonen om een laserprinter aan te schaffen, vooral wanneer je veel tekstdocumenten wilt printen. Daarom vind je in kantooromgevingen vaker laserprinters dan inkjetprinters. Afhankelijk van je gebruik kun je bij de aanschaf van een laserprinter kiezen voor een kleurenlaserprinter of een laserprinter die alleen zwart-wit print.

Alles in één
Je weet nu als het goed is of je een laser- of inkjetprinter wilt aanschaffen. Dan is het nu een goed moment om na te denken over wat je wilt dat de printer allemaal kan. Moet deze alleen kunnen printen? Dan voldoet een eenvoudige printer waarschijnlijk prima aan jouw eisen. Wil je ook scannen, kopiëren en misschien wel faxen? Dan is een all-in-one printer een slimme keus. Hiermee bespaar je zowel geld als ruimte, want je hoeft geen aparte scanner, fax of kopieerapparaat aan te schaffen. Vanwege dit gemak zijn de meeste printers tegenwoordig all-in-one. De meerdere functies van het apparaat hebben geen invloed op de afdrukkwaliteit.


Waar plaats je de printer?
Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een printer, is waar je de printer neer wilt zetten. Als de printer direct naast je computer komt te staan kun je in principe iedere printer kiezen, omdat je deze dan via een kabel kunt aansluiten op je computer. Komt de printer verder weg te staan of moet de printer vanaf meerdere computers gebruikt kunnen worden? Kies dan voor een draadloze printer. Daarmee print je eenvoudig via WiFi vanaf iedere computer, telefoon of tablet in je netwerk.


Andere belangrijke vragen
Als je weet hoe en waar je de printer wilt gebruiken ben je al een heel eind op weg bij het maken van een goede keuze. Er zijn echter nog een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een printer uitkiest.


Hoe snel moet de printer zijn?
Dit hangt voor een deel samen met hoeveel mensen de printer gaan gebruiken. Bij een printer voor thuisgebruik is het waarschijnlijk niet zo’n probleem als je iets langer op je prints moet wachten, maar in een kantooromgeving waar veel geprint wordt is een snelle printer wel zo handig. Je wilt immers niet met zijn allen in de rij staan bij de printer. Kijk daarom altijd naar het aantal pagina’s per minuut (ppm) dat de printer kan verwerken. Hoe hoger dit aantal, hoe sneller de printer.


Wat is de resolutie van de printer?
De resolutie van een printer wordt uitgedrukt in Dots per Inch (DPI). Dit is met name belangrijk als je foto’s wilt printen. Kies dan voor een hoge DPI-waarde. Een hogere resolutie zorgt namelijk voor scherpere afbeeldingen.


In welk formaat wil je printen?
In veel gevallen zul je alleen in A4-formaat printen, maar wanneer dit niet het geval is zul je hier rekening mee moeten houden bij het kiezen van een printer. Wil je bijvoorbeeld ook in A3 kunnen printen? Kies dan voor een printer die dit ondersteunt.


Ondersteunt de printer (automatisch) dubbelzijdig afdrukken?
Dubbelzijdig printen bespaart een hoop papier. Daarom is het goed om te weten of de printer die je op het oog heeft (automatisch) dubbelzijdig kan printen. Als je veel moet printen wil je geen tijd kwijt zijn aan het opnieuw invoeren van je papier om dubbelzijdig te printen. Kies daarom voor een printer die dit automatisch voor je doet.


Hoe groot is de printer
Ook niet onbelangrijk: past de printer in de beschikbare ruimte? Kijk altijd goed naar de afmetingen voordat je een printer koopt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Laat je adviseren
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kom je er toch nog niet helemaal uit? Kom dan eens langs in een van onze winkels. Onze medewerkers staan graag voor je klaar met persoonlijk advies.

Feedback