❮ Ga terug

01 mei 2020 Almere, 13:56 Laatste update: 14:05

Hoeveel m² heb je nodig voor één werkplek?

In deze blog zullen we je het een en ander uitleggen over hoeveel vierkante meter kantoorruimte er nodig is voor één werkplek. Want bij de (her)inrichting van een kantoor naar de nieuwe anderehalvemetersamenleving is dat natuurlijk wel handig om te weten.

Allereerst; natuurlijk bestaat er geen kant-en-klare oplossing die voor ieder kantoor opgaat. Elke werkruimte is uniek en dient een eigen doel. Ook het karakter van het gebouw en de activiteiten van de medewerkers zijn van belang over hoe je een kantoor optimaal kunt inrichten. Er bestaat echter in Nederland een richtlijn, de norm NEN 1824, die ons vertelt op hoeveel ruimte een medewerker recht heeft. Deze geeft natuurlijk veel houvast, maar wat zijn daarnaast handige zaken om rekening mee te houden?

De genoemde norm stelt dat één medewerker minimaal vier vierkante meter beschikbaar moet hebben voor een werkplek die langer dan twee uur per dag gebruikt wordt. Dit stelt de medewerker in staat om met voldoende bewegingsvrijheid kasten, deuren en lades te openen. Daarnaast stelt de norm dat het bureau/werktafel voor één persoon tenminste 120cm breed moet zijn en 80cm diep.

Maar gezien het feit dat het beeld dat we in kantoren zien steeds meer verandert, veel flex-plekken bijvoorbeeld, werkt lang niet iedereen meer dan twee uur op één plek. De nieuwe manier van werken geeft ook een nieuw aantal vierkante meters kantoorruimte dat nodig is. Zo was de norm voorheen zelfs acht vierkante meter per medewerker, op basis van de huidige tijd wordt de norm dus bijgesteld.

Hoeveel ruimte een medewerker tot zijn beschikking moet hebben is eigenlijk eenvoudig uit te rekenen. Je maakt simpelweg een optelsom van de onderdelen die op de werkplek aanwezig zijn:

  • 1 medewerker: 4 m²
  • 1 werkplek met een plat beeldscherm: 1 m²
  • 1 werkplek met een diep beeldscherm: 2 m² (deze komt tegenwoordig vrijwel niet meer voor)
  • 1 plek voor lees- en schrijfwerk: 1 m²
  • 1 vrijstaande of verrijdbare ladekast: 1 m²

Even een voorbeeld:
Hoeveel m2 kantoorruimte heb je tenminste nodig voor 6 medewerkers?

  • 6 medewerkers: 6 x 4 m² = 24 m²
  • 6 platte beeldschermen: 6 x 1 m² = 6 m²
  • 6 lees-/schrijfplekken = 6 x 1 m² = 6 m²
  • 6 ladekasten = 6 x 1 m² = 6 m²

De totale oppervlakte van deze kantoorruimte = 24 + 6 + 6 + 6 m² = 42 m² (minimaal).

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld voor een klein kantoor met duidelijke werkplekken. In het voorbeeld is ook geen rekening gehouden met een vergaderruimte. Ook hierin zijn namelijk richtlijnen; minimaal 2m² per persoon. Zo zie je maar, het inrichten van een kantoor is bijna altijd maatwerk.

Want met alleen deze optelsom voor werkplekken, en een vergaderruimte, ben je er nog niet. Zo zijn er altijd extra ruimtes nodig binnen een kantoor. Denk bijvoorbeeld aan informele zitjes, een keuken, toiletten, voorraadruimte voor kantoorartikelen, de entree, gangen en eventueel een aparte lunchruimte. En dan moet je ook nog rekening houden met het comfort van de medewerkers. Je wilt niet dat je personeel last heeft van tocht, de zon die de hele dag de medewerker verblindt of lawaai uit de kantine of printerhoek… Ook dat zijn zaken waarmee je bij het (her)inrichten van de kantoorruimte rekening moet houden. Je wilt immers wel dat je werknemers hun werkomgeving als prettig en inspirerend ervaren, dat is essentieel voor hun prestaties. Dus hoewel er een norm is voor het aantal vierkante meter per werkplek, in de werkelijkheid zal je hier best wat bovenop moeten tellen.

Zoals we aan het begin al zeiden, het standaard kantoor is geweest. De werkomgeving is continu in ontwikkeling en vraagt eigenlijk altijd om een oplossing op maat. Wanneer je veel waarde hecht aan je medewerkers en hun betrokkenheid en welzijn, dan kun je hen natuurlijk altijd om input vragen hoe hun ideale werkplek eruit ziet. Zoveel mensen, zoveel wensen. En mocht je nog tips nodig hebben, in onze vestigingen kun je altijd om advies vragen wanneer het gaat om de keuze voor de juiste kantoormeubels.