blog-gramsgewicht

Welk gramsgewicht moet ik nemen voor mijn printpapier?

Het kiezen van het juiste papiergewicht voor jouw printbehoefte kan een lastige beslissing zijn. Of je nu documenten, brochures, flyers of facturen afdrukt, het selecteren van het juiste papiergewicht is essentieel voor het bereiken van professioneel ogende resultaten.

Bekijk assortiment

Hoe kies je het juiste gramsgewicht

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van het juiste papier voor jouw drukwerk is het gramsgewicht. Gramsgewicht verwijst naar het gewicht van een vel papier en wordt meestal gemeten in gram per vierkante meter (g/m²). De meest voorkomende gewichten variëren van 80 g/m² tot 350 g/m², maar ook tussen deze twee uitersten zijn veel variaties mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld ook 70 en 75 g/m² printpapier, wat zich kenmerkt door minder productiekosten en productiemiddelen en wat dus duurzamer is dan ander papier.

Tips bij het kiezen van papierdikte

Weten welk gramsgewicht je moet kiezen kan lastig zijn, dus hier volgen enkele tips over hoe je het juiste gramsgewicht voor jouw project kunt kiezen:

  1. Overweeg jouw drukbehoeften. De eerste stap bij het kiezen van een gramsgewicht is nagaan wat voor soort drukwerk je gaat doen. Als je bijvoorbeeld afbeeldingen met een hoge resolutie of tekst met fijne details moet afdrukken, is zwaarder papier, zoals 160 g/m² of meer, het beste. Aan de andere kant is lichter papier zoals 80 g/m² ideaal voor alledaagse documenten zoals brieven en rapporten die geen gedetailleerde afbeeldingen of ingewikkelde lettertypes vereisen.
  2. Dikker papier gaat langer mee dan dunner papier omdat het een hogere dichtheid heeft en beter bestand is tegen scheuren. Als jouw project vaak gebruikt moet worden en een lange tijd mee moet gaan, kies dan voor zwaardere opties zoals 200+ g/m², terwijl lichtere gewichten volstaan als ze slechts af en toe gebruikt moeten worden.
  3. Kosten spelen ook een belangrijke rol bij de beslissing welk type papier het beste bij jouw situatie past, omdat verschillende diktes verschillende prijzen hebben, afhankelijk van merk, kwaliteit, witheid en andere eigenschappen. Over het algemeen bieden lichtere gewichten een betere prijs-/kwaliteitverhouding, omdat ze voor de meeste afdrukbehoeften voldoende resultaten opleveren en tegelijkertijd zuinig genoeg zijn om het budget niet te overschrijden.

Elk gramsgewicht heeft een ander doeleinde

In het algemeen is er geen pasklaar antwoord als het gaat om het selecteren van een geschikt gramsgewicht. Als je jouw keuze maakt, bedenk dan altijd wat voor doel het afgedrukte heeft, omdat verschillende papiersoorten verschillende boodschappen kunnen overbrengen over kwaliteit en waarde. Als je twijfelt, houd het dan eenvoudig door te beginnen met middelzware opties rond 100-120 g/m². Maakt het niet uit hoe lang het document meegaat of dat de afdruk er premium uitziet, dan zit je altijd goed met 80 g/m² printpapier.

Papier met verschillende gramsgewichten koop je snel online

Bekijk direct ons ruime assortiment aan print- en kopieerpapier en kies het juiste gramsgewicht voor jouw printbehoefte. Kom je er echt niet uit? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice en zij helpen jou verder.

Bestel direct

Delen via