• Één plek voor al je kantooroplossingen
  • Persoonlijk advies in 39 winkels
  • Installatieservice
  • Vandaag besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzending vanaf 50,-
❮ Ga terug

9 maart 2020 Almere, 11:10Laatste update: 11:25

Het belang van een schone werkplek

Wist je dat het gemiddelde bureau op kantoor vierhonderd keer meer bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril? Een schokkend feitje waar je waarschijnlijk het liefst niet te lang over na denkt. Toch is het belangrijk om juist wel bij de hygiëne van je werkplek stil te staan. Een vies kantoor is namelijk een broedplaats voor bacteriën en ziektes, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Hoogstwaarschijnlijk wordt je kantoor regelmatig schoongemaakt door een professioneel schoonmaakbedrijf. Dit is echter nog niet voldoende om alle bacteriën buiten de deur te houden. Neem je werkplek daarom ook zelf regelmatig onder handen om te zorgen voor een zo schoon en gezond mogelijk werkklimaat.

Viezer dan je denkt
Neem even de tijd om je werkplek goed te bekijken. Ziet er best schoon uit toch? Maar helaas is niets minder waar: op je werkplek zijn talloze objecten en plekken te vinden die viezer zijn dan je in eerste instantie zou denken. We nemen er een paar voor je onder de loep.


1. Je toetsenbord, muis en monitor
Een simpele test: Houd je toetsenbord eens ondersteboven en schud er licht mee. Waarschijnlijk ligt je bureau nu vol stofjes en kruimels. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt hoe vaak je iets achter je bureau eet, of dit nou een tussendoortje is of je complete lunch. Daarnaast zijn je toetsenbord en muis de meest aangeraakte voorwerpen op je werkplek, waardoor er zich talloze bacteriën op kunnen ophopen wanneer je ze niet regelmatig schoonmaakt. Het best kun je hiervoor een spray en schoonmaakdoekjes gebruiken. Moeilijk bereikbare plekjes tussen de toetsen kun je het beste reinigen met een wattenstaafje. Vergeet niet om je muis en toetsenbord los te koppelen van je computer voordat je ze schoonmaakt.

Ook je beeldscherm wordt snel vies. Het vangt veel stof op en op het scherm zelf ontstaan makkelijk vlekken. Dit is eenvoudig te verhelpen met speciale schoonmaakdoekjes voor beeldschermen. Dit zijn zachte en vochtige doekjes met een schoonmaakmiddel dat je beeldscherm niet aantast. Schakel wel eerst je monitor uit voordat je hem schoonmaakt. En draag je een bril? Dan kun je deze ook heel goed schoonmaken met deze doekjes.

2. Je telefoon
Als je toch bezig bent, haal dan ook meteen een doekje over je telefoon. Ook die wordt op een dag veel aangeraakt. Door jezelf, maar misschien ook wel door een collega die even een telefoontje voor je aanneemt. Als een van jullie (onbewust) iets onder de leden heeft, kunnen de bacteriën eenvoudig van de ene persoon naar de ander worden overgebracht via de telefoon.

3. Je bureau
Je bureau lijkt misschien wel schoon, maar bedenk je dat je hier elke ochtend je tas op neerzet om hier je spullen uit te halen. Diezelfde tas heb je waarschijnlijk ook buiten op de grond neergezet, of op de vloer van het toilet. Niet zo fris dus. Probeer jezelf daarom allereerst aan te leren om je tas niet op je bureau neer te zetten, maar maak je bureau daarnaast ook regelmatig schoon met een sopje van water en allesreiniger.

4. De keuken
Het zal je niet verbazen dat een gemeenschappelijke keuken een broeinest is van bacteriën. De koelkast en magnetron worden door veel verschillende collega’s gebruikt, en wat dacht je van de koffieautomaat? Bacteriën kunnen zich via de knoppen eenvoudig verplaatsen van de ene naar de andere persoon. Neem alle apparaten in de keuken dus regelmatig af met een doekje en neem dan ook meteen het aanrecht en de wasbak mee.

Controleer de koelkast eens in de week op producten die over de datum zijn. Zo voorkom je dat je je lunch naast een beschimmeld bakje yoghurt neerzet. En zijn er voedselresten achtergebleven in de magnetron? Verhit dan een kom water met citroen in de magnetron. De restjes zullen daarna eenvoudig loslaten.

Houd tot slot de keuken netjes. Van een stapel vuile borden en kopjes wordt niemand vrolijk.  Zet ze in de vaatwasser of was ze na gebruik zelf af met afwasmiddel en een borstel.

5. Het toilet
Tot slot een inkoppertje: de wc. Het zal niemand verbazen dat zich hier veel bacteriën verzamelen. (Antibacteriële) zeep is dan ook onmisbaar voor het wassen van je handen na een toiletbezoek. Daarnaast is het ook belangrijk om je handen goed droog te maken na het wassen. Een blower is hiervoor niet zo geschikt. Bacteriën nestelen zich graag op warme, vochtige plekjes. Daarom kun je beter kiezen voor papieren handdoekjes, die je na gebruik weg kunt gooien.

Hoewel dit slechts enkele voorbeelden zijn van plekken op kantoor die wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, kun je hiermee wel een goede start maken. Als je deze plekken goed schoon houd verklein je de kans op ziektes al aanzienlijk. Deze kleine schoonmaakwerkzaamheden nemen bovendien nauwelijks tijd in beslag, waardoor je genoeg tijd overhoudt om gewoon je werk te kunnen doen.

Feedback